"זה לא החזק ביותר ששורד, גם לא האינטליגנטי ביותר. שורד הוא מי שיודע להתאים את עצמו לשינויים בצורה הטובה ביותר" (צ'רלס דרווין ) / מאשה ליפשיץ
בסקר שבצעה "ידיד לחינוך", התברר כי כמחצית המתנדבים מוכנים ליצור קשר ולחנוך תלמידים מרחוק. המסקנות הוסקו והעמותה נערכה בהתאם והכל מקרב מתנדביה. בתוך זמן קצר הוקם מערך הדרכה.
הוקם והוכשר צוות מדריכים, הנותן הדרכות ומענה לצרכי המתנדבים. מול המתנדבים התגייסו הרכזים, אשר בין השאר מגשרים בין המתנדבים למדריכים. ולא רק. הם מחפשים אתגרים למתנדבים שלהם, שיחזירו להם את המשמעות ותחושת הביחד, שכל כך נחוצה להם. כרכזת השתלמויות הזום, (אני קוראת לעצמי "המְשָבֶּצֶת") ,יצרתי קשר עם כל הנוגעים בדבר: מתנדבים, רכזים, מדריכים ואנשי מטה.
אני מודעת למאמצים שמשקיעים כולם: המתנדבים המאותגרים, שלא מוותרים, הרכזים שמשנסים מותניים, אנשי המטה, שמוחם לא מפסיק לפעול ולהמציא פתרונות, ואיך לא, אחרונים חביבים, שבעת המופלאים – מדריכי הזום. השקעתם של המדריכים אדירה, עם הרבה רצון לעזור, מסירות ורוח התנדבות, והרי הם: אבי אזרד, ברוך היבנר, גיורא אולמן, דב פרי, מאיר קנטור, פניאל פליישמן, ושלמה אבן זוהר.
על שניים ממדריכי הזום: אבי אזרד ושלמה אבן זוהר, בכתבה הבאה:
"אנחנו לא זקנים מדי להיחשף, בגילנו, לטכנולוגיה חדשה בדמות הזום, ללמוד, וללמד" - שיחה עם שניים מהמתנדבים, מדריכי הזום שלנו, אבי אזרד ושלמה אבן זוהר / דורון סוסליק
אבי: "בין המבוגרים ניתן לזהות מתנדבים, השמחים ללמוד ולהתעדכן, כדי להיות כשירים להמשך התנדבותם בבתי הספר בעידן הקורונה. אחרים מבקשים ללמוד כדי שיוכלו לתקשר עם הנכדים".
לאחר הדרכה ראשונית, הוא אומר, רבים חוזרים בשאלות נוספות, עובדה המצריכה השקעת זמן ומאמצי הדרכה נוספים. בבתי-הספר, לעומת
זאת, תנאי הלימוד שונים. "לרבים מאוד מבין הצעירים יש רקע קודם וניסיון עבודה עם האינטרנט. לכן, לימוד הזום, יחסית, קצר וקליט.
כמובן, שיש מבין הצעירים כאלה, שלא בדיוק מתעניינים בחומר הנלמד, ולא תמיד נוכחים בשיעורי-הזום. לעיתים, כאשר התלמידים נאלצים להישאר וללמוד מהבית, הסביבה המשפחתית - אחים, הורים השוהים אף הם בבית, לא תורמים לריכוז הלומדים".
שלמה: "הצעירים מכירים, כמובן, טוב מאוד את הטכנולוגיה הדיגיטלית, אבל לא כולם אכן מתמסרים אליה בצורה מלאה ומחייבת". בין התלמידים שהוא מדריך, ישנם לא פעם, תלמידים עם קשיי למידה, או בעלי צרכים מיוחדים. "אצלם יש להשקיע גם בנושאים טכנולוגיים, וגם בנושאי מהות חומר הלימוד". אצל המבוגרים, לעומת זאת, מטרת לימוד הזום היא "משפחתית" - שיח עם הנכדים